Halkın Partisi Genel Sekreteri Turgut Alas yaptığı açıklamada son yıllarda artan doğal afetlerin sebep olduğu zararların, açıkta yetiştiriciliği yapılan bir çok sebze ve meyvede kayıplara neden olduğunu, Genel Tarım Sigortasının açıkta yetiştiriciliği kapsamamasından dolayı üreticilerin tazmin edilemediğini ve bir an önce yasanın bunları da kapsayacak şekilde düzenlenmesi gerektiğini söyledi.
Alas’ın açıklaması şu şekilde;
“Tarım Bakanı ve ekibinin boy boy fotoğrafları var.
Nerede ? Kötü hava şartlarından zarar gören üretim alanlarında.
İyi niyetten şüphem yok, ama;
Özellikle açıkta sebze yetiştirilen yerlerden yapılan paylaşımlar ve üreticilere gidip Tarım Dairesine başvuru yapın çağrısını görünce durumun vahametine dikkat çekmek istedim. Genel Tarım Sigortası (GTS) Yasası, yapıldığı günden beri ufak tefek tüzük değişiklikleri dışında herhangi bir revize ve/veya tadilattan geçmedi. Yasanın yapıldığı döneme baktığımızda, ağırlıklı olarak ülkenin ana ürünü olan narenciye ve patates için yazılmış bir yasa olduğunu görüyoruz. Ülkemizde üretilen birçok tür ve çeşit GTS kapsamında değildir.
Özellikle açıkta yetiştirilen yaş sebzelerin neredeyse tamamı ve bir çok meyve türü kapsam dışıdır.
Durum böyle iken açıkta üretim yapan üreticilere gidin başvuru yapın demek popülizm ve şovdan başka bir şey değildir !!!
ÖRNEK Mİ ?
İki yıl önce açıkta yetiştirdiğimiz marullar kötü hava koşulları nedeniyle telef oldu. Süreç nasıl işleyecek diye görmek için kapsam dışı olmasına rağmen başvuru yaptık. Polis geldi yerinde incelendi, ifademiz alındı, fotoğraflar çekildi, ama iki yıldır ne ses çıktı ne de cevap geldi.
Gelmesini de beklemiyorduk, çünkü GTS kapsamı dışında olduğunu biliyorduk.
YAPILMASI GEREKEN
Zaman kaybetmeden Genel Tarım Sigortası Yasasının revize/tadil edilip, ülkemizde üretimi yapılan (özellikle açıkta üretilen) diğer tür ve çeşitleri de kapsaması sağlanmalıdır. Bu tür ve çeşitleri de GTS kapsamına alarak, üreticilerin, yaşanacak doğal afetler nedeniyle oluşacak zararları tazmin edilmelidir.
İşte o zaman o paylaşılan fotoğrafların ve verilen sözlerin gerçekçi bir zemini olur !!!
Gerisi Laf-ı Güzaftır !!!”